طراحی و بسته بندی دارو با اهدافی همچون نگهداری و محافظت محصول و تبلیغات، انجام می شود. بسته بندی بخش جدایی ناپذیر از محصولات دارویی است. هنگامی که پای بسته بندی محصولات دارویی در میان باشد، مهمترین و اصلی ترین نکته اجتناب از هر گونه آلودگی هنگام بسته بندی است.
مشاوره رایگان با شماره ۰۹۱۲۳۷۹۸۶۲۶📞برای انتخاب دستگاه بسته بندی دارو متناسب با نیاز شما
❓اصول ایمنی در بستهبندی محصولات دارویی چیست؟
بسته بندی هایی مورد قبول است که عاری از هرگونه میکروب و آلودگی باشد. شکل ظاهری بسته بندی دارو معمولا معرف شرکت سازنده آن است. هر سازنده اثر غير قابل انکار ظاهر دارو را در پذیرش بیمار و افزایش تاثیر روانی دارو در بهبود بیماری را مدنظر قرار می دهد.
معمولا در فرایند ساخت دارو – که مرحله بسته بندی را هم در برمی گیرد، استانداردها و کنترل های دقیقی مرحله به مرحله اعمال می شود تا محصول بدون مشکل آماده ارسال شود.
بسته بندی دارو به عواملی همچون اطمینان از ایمنی بیمار، اطمینان از اثر بخشی دارو، کنترل تخریب دارو توسط اکسیژن، رطوبت، گرما و … بستگی دارد. بسته بندی دارو و برچسب گذاری آن نقشی اساسی در نگهداری، حمل و نقل، سهولت مصرف و اطلاع رسانی به مصرف کننده دارد.
بررسی انواع روشهای بستهبندی دارو
بر اساس شکل فرآورده دارویی باید جنس مناسبی برای بسته بندی انتخاب شود که می تواند از شیشه، آلومینیوم و پلاستیک باشد. استفاده از آلومینیوم در بسته بندی دارو، مانع ورود میکروب به درون بسته بندی شده و یک لایه عایق برای دارو ایجاد می کند.
- برای بسته بندی دارو اغلب از بسته بندی پلاستیکی با روکش آلومینیومی یا بطری پلاستیکی استفاده می شود. این نوع بسته بندی برای قرص ها مرسوم است.
- برای بسته بندی شربت ها و داروهای مایع از شیشه های دارای رنگ تیره و یا بطری های پلاستیکی مات استفاده می شود تا در برابر نور و گرما نگهداری و محافظت شود.
- برای بسته بندی تیوب کرم ها و پمادها و ژل ها از جنس آلومینیوم یا پلاستیک استفاده می شود.
- برای بسته بندی فرآورده های تزریقی داخل سرنگ و آمپول از بسته های پلاستیکی شفاف با روکش کاغذی استفاده می شود.
بسته بندی دارو در کارتن
یکی از روش های بسته بندی دارو استفاده از کارتن بسته بندی است. جعبههای مقوایی عنصر اصلی در صنعت داروسازی می باشد. بعد از چاپ جعبه دارو، جعبه ها تیغ زنی شده و یک طرف آن چسبیده می شود و سپس راهی کارخانه دارو سازی می شوند.
1️⃣مقوای ایندر برد: در چاپ جعبه دارو باید از مقواهای مخصوص به نام “ایندر برد” استفاده کرد. چرا که این مقوا دارای گواهینامه بین المللی بهداشتی است و در بازار با نام مقوای بهداشتی شناخته می شوند. این مقوا در گرماژهای مختلف وجود دارد.
2️⃣مقوای پشت طوسی: در برخی موارد از مقوای پشت طوسی نیز برای چاپ جعبه دارو استفاده می شود.زیرا محصول تماس مستقیم با جعبه نداشته و از نظر بهداشتی مشکلی نخواهد داشت.
3️⃣جعبههای لمینتی: بسیاری از شرکت ها جعبههای لمینتی با کیفیت برای نگهداری دارو تولید میکنند. این جعبه از لایههای کاغذ، آلومینیوم و لایههای نازک پلی اتیلن ساخته شدهاند و باعث بالا رفتن مقاومت جعبه در برابر آب، نور و هوا میشوند.
⚠️ویژگی جعبه دارو
جعبههای دارویی در برابر تراوش مواد مقاوم هستند. شرکتهای بسته بندی دارویی حفاظت کامل از محصولات دارویی بعد از بسته بندی تضمین میکنند.
این نوع بسته بندی دارو ایمن و ارزان هستند و می توانند مقدار زیادی از دارو را در خود جای دهند. ضمنا این جعبه ها قابل بازیافت هستند و به کاهش هزینه ها کمک می کنند.
اغلب بسته ها حاوی اطلاعات مورد نیاز به خط بریل برای مصرف کنندگان نابینا و کم بینا هستند. در سالهای اخیر علاوه بر بسته بندی و برچسب های حاوی اطلاعات گفته شده، برچسب دیگری از سوی سازمان های ناظر روی داروها الصاق می شود که حاوی بارکد سه بعدی بوده و گویای اصالت و اطمینان بخش بودن دارو است.
✅ اصول طراحی جعبه دارو
- استانداردهای طراحی: طراحی جعبه باید با استانداردهای ملی و بینالمللی همخوانی داشته باشد تا ایمنی محصول تضمین شود.
- استفاده از رنگهای هشدار: بهکارگیری رنگهای خاص برای اعلام خطر در جعبهها به مصرفکنندگان کمک میکند که نسبت به ویژگیهای خاص یا خطرات احتمالی دارو آگاه شوند.
- بکارگیری فونت بریل: برای کمک به نابینایان و کمبینایان، فونت بریل روی بسته بندی دارو نقش مهمی ایفا میکند.
- چاپ اطلاعات روی جعبه: قابلیت چاپ اطلاعات دقیق دارویی هنگام عبور از دستگاه بسته بندی از دیگر الزامات است.
- برچسبهای اصالت و امنیت: جعبههای دارویی باید دارای برچسبهای اصالت یا پلمپ باشند تا مصرفکننده از صحت و سلامت کالا مطمئن شود.
💥چاپ جعبه دارو
جعبههای مقوایی حاوی اطلاعات مفیدی درباره دارو هستند که معمولاً روی جعبه چاپ میشوند. اطلاعات چاپی روی جعبههای مقوایی باعث سهولت در شناسایی و تشخیص داروهای داخل جعبه میشوند. اطلاعاتی مانند نام دارو، مقدار تجویز شده، تاریخ انقضا و تعداد داروی موجود در بسته.
پیشرفت تکنولوژی باعث ایجاد تکنیک هایی نوین در صنعت بسته بندی شده است. با چاپ جعبه دارو می توان محصول را به صورت بهداشتی ارائه داد و در برابر صدمات احتمالی حفاظت نمود.
اعتبار هویت برند رنگها، لوگوها و کیفیت چاپ بسته بندی، بخشی از هویت سازمانی و اعتبار برند شرکتهای دارویی به شمار می آیند. به ویژه در سالهای اخیر که رقابت بین شرکتهای دارویی محسوس تر شده است، به کیفیت چاپ و بسته بندی و ظاهر بسته ها خیلی اهمیت می دهند.
در داروخانه هنگام فروش هم شکل ظاهری بسته بندی، اثر روانی قابل توجهی دارد. در این سالها کیفیت چاپ و بسته بندی دارویی از نظر طراحی و رنگ بندی و جلوه های بصری بسیار پیشرفت کرده. حتی از نظر جنس و جعبه سازی و لیبل چسبانی، پیشرفت های ملموسی در حوزه دارو رخ داده است. در ادامه، نکات کلیدی در طراحی و چاپ جعبههای دارویی بررسی میشود.
🔴چالشهای موجود در چاپ جعبه دارویی
یکی از مهمترین چالشها در چاپ جعبههای دارویی، کنترل کیفیت مداوم و یکدست نگهداشتن چاپ است. علاوه بر این، باید از نظر چشمی و با کمک دوربینهای مخصوص، کیفیت نهایی جعبهها کنترل شود. هرگونه خطای چاپی مانند خوانا نبودن فونتها، میتواند مشکلات جدی برای مصرفکننده ایجاد کند. در این فرآیند پیچیده، ابزارهایی مانند اسکنرها و دوربینهای نظارتی نقش مهمی دارند که ممکن است فرآیند چاپ را کند کنند اما بهخوبی کیفیت چاپ را تضمین میکنند.
💰هزینههای چاپ جعبه دارویی
هزینههای چاپ جعبه دارویی به دلیل الزاماتی همچون افزودن جلوههای امنیتی، دوربینهای نظارتی و دستگاههای اسکن بالاتر از چاپ معمولی است. این الزامات اضافی به منظور اطمینان از امنیت کالا برای مشتریان بسیار ارزشمند هستند.
مشاوره رایگان با شماره ۰۹۱۲۳۷۹۸۶۲۶📞برای انتخاب دستگاه بسته بندی دارو متناسب با نیاز شما
🖌نقش رنگ در بسته بندی دارو
شرکت های دارویی معمولا نمی توانند هر نوع بسته بندی یا چاپ بی کیفیت را بپذیرند، زیرا برند آنها اعتبار خود را از دست می دهد. این شرکت ها روی شکل نهایی محصولاتشان حساسیت بالایی دارند. رنگ و تونالیته رنگ در بسته های دارویی، باید ثابت باشد. رنگها در صنایع دارویی کد معین دارند.
این کدها زبان مشترکی بین داروسازان و چاپخانه داران ایجاد می کند. به طور حتم چاپخانه هایی که کار بسته بندی دارو می کنند، باید با این مسائل آشنا باشند. با این همه گاهی پیش می آید که داروها از لحاظ شکل ظاهری یا اسم، شبیه هم باشند. در داروخانه یا بیمارستان این اصل رعایت می شود که در زمان چیدن، داروهای با مشابه از نظر شکل یا اسم نباید کنارهم چیده شوند تا از خطای احتمالی جلوگیری شود.
اهمیت تیراژ پایین و تنوع در بستهبندی دارو
با توجه به تغییرات سریع قوانین مربوط به بستهبندی دارویی در کشورهای مختلف، چاپ تیراژهای بالا برای یک نوع خاص از دارو منطقی به نظر نمیرسد. به ویژه در آمریکا و اروپا، نیاز به انعطافپذیری در بستهبندی و تنوع بیشتر وجود دارد تا شرکتها بتوانند با مقررات متغیر سازگار باشند.
چالشها و راهکارهای 💪 بستهبندی دارو در صنعت داروسازی
☑️ انتخاب جنس بستهبندی دارو
انتخاب جنس مناسب بسته بندی دارو اهمیت زیادی دارد. جنس جعبه باید طوری باشد که در برابر نور و رطوبت مقاومت کند و مواد تشکیلدهنده آن بر محتویات دارو اثر سوء نداشته باشد. بستهبندیهای بزرگ معمولاً دارای جاذبهای رطوبت هستند تا از تخریب دارو جلوگیری کنند.
بستهبندی مناسب میتواند جابجایی و نگهداری دارو را تسهیل کند. به عنوان مثال، داروهای خوراکی مایع بهصورت بستهبندیهای یکبار مصرف ارائه میشوند تا مصرفکنندگان بهراحتی بتوانند آنها را استفاده و جابجا کنند.
📊نقش بستهبندی دارو در داروخانهها
در داروخانهها، بسته بندیها مجدد انجام میشود و داروهای هر بیمار در ظروف پلاستیکی یا پاکتهای دارویی کوچک قرار میگیرند که اطلاعاتی مانند نام دارو، نحوه مصرف، و مشخصات بیمار روی آن درج شده است. در برخی داروها، رنگ برچسبها نشاندهنده نوع مصرف است؛ مثلاً برچسب قرمز در داروهای غیر خوراکی به کار میرود تا هشدار لازم به مصرفکننده داده شود.
بسته بندی دارو برای ایمنی بیشتر
در بیمارستانها، داروهای پرخطر، کمخطر و بیخطر با برچسبهای رنگی مختلف از یکدیگر تفکیک میشوند. این کار به پرسنل بیمارستان کمک میکند که با دقت و سرعت بیشتر به بیماران دارو بدهند.
11 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
راجع به شرایط نگهداری داروها توضیح میدین؟
توصیههای کلی نگهداری داروها:
– نگهداری در دمای اتاق (15-25 درجه)
– دور از نور مستقیم خورشید
– دور از رطوبت
– دور از دسترس کودکان
– در بسته بندی اصلی
– توجه به شرایط خاص نگهداری هر دارو